Investigatii audiologice
Nazo-Fribroscopia Flexibila
Audiograma tonala si vocala este cea mai raspandita metoda de evaluare a performantelor auditive ale pacientului. Este un examen subiectiv ce implica participarea directa a pacientului. Se efectueaza cu ajutorul audiometrului intr-o cabina izolata fonic.
Metoda nedureroasa, de mare importanta.
La copilul mic se poate efectua doar audiograma comportamentala, in conditii speciale. Cea tonala depinde de gradul de intelegere al copilului si dezvoltarea lui intelectuala.
Impedancemetria (timpanograma) este o metoda obiectiva de evaluare a integritatii componentelor urechii medii. Este o investigare de scurta durata, nedureroasa la care pacientul trebuie doar sa stea nemiscat si sa nu inghita.
Are o valoare mare la nou nascut si copilul mic la care audiograma tonala nu poate fi efectuata.
Audiograma impreuna cu timpanograma, corect interpretate de catre medicul ORL-ist specialist in audiologie dau cu o mare acuretete sediul leziunii si hipoacuziei.
Otoemisiunile acustice reprezinta investigatia care se efectueaza imediat de la nastere si care poate pune diagnosticul de suspiciune a hipoacuziei sau surditatii.
Se efectueaza in somnul natural al nou nascutului fiind neinvaziva si nedureroasa. Astazi este o investigatie de screening a tuturor nou nascutilor. Rezultatul este de PASS (auz mai bun de 25 dB) sau REFER, in acest caz fiind necesare investigatii suplimentare si amanuntite pentru punerea exacta a diagnosticului de hipoacuzie sau surditate (Potentiale Evocate Auditive).
Se pot adauga investigatii genetice si radiologice.