Protezele auditive sunt aparate electronice care au rolul de a amplifica sunetele venite din exterior si a le reda centrilor auditivi centrali prin intermediul nervilor auditivi. Prin intermediul protezei auditive persoana hipoacuzica se poate reintegra in societate, auzind ce se intampla in jurul sau.
Se adreseaza persoanelor care au pierderi auditive de orice tip, de la copii pana la varstnici. De asemenea, se adreseaza persoanelor cu tinnitus (zgomote auditive in urechi) care nu au o boala determinata de urechi.
Hipoacuzia (scaderea auzului) poate fi:
- congenitala (din nastere)
- posttraumatica
- postotitica
- postchirurgie
- presbiacuzia (varsta inaintata)
Orientarea in alegerea tipului de aparat auditiv se realizeaza printr-o colaborare stransa dintre medicul ORL-ist, audioprotezist (specialistul in audioprotezare ) si pacientul propriu-zis.
Criteriile ce stau la baza alegerii aparatului auditiv sunt in functie de: nivelul auzului (dat de audiograma tonala), tipul de audiograma, gradul de intelegere si inteligibilitate al auzului (dat de audiograma vocala), modul de viata al pacientului, forma si marimea conductului auditiv extern, patologie otica asociata, posibilitatile financiare.
Intrebarea care s-a pus si se pune frecvent: Este o rusine sa porti aparate auditive?
Raspuns: aparatul auditiv este echivalentul ochelarilor pentru persoanele care prezinta o scadere a vederii. Este o rusine sa porti ochelari? Este o rusine sa nu recunosti ca ai probleme cu auzul si cu intelesul cuvintelor si sa-i enervezi pe cei din jur! Este o rusine sa tot intrebi de doua-trei ori ce s-a spus si despre ce este vorba!
Este un mare castig pentru hipoacuzici sa-si poata echilibra unul din cele 6 simturi esentiale si sa reintre astfel in normalitate.
Elementele de baza folosite in alegerea aparatului auditiv sunt audiograma tonala (auzirea de pacient a unor sunete de intensitati si frecvente diferite) si audiograma vocala (numarul de cuvinte recunoscute si repetate de pacient dintr-o lista de cuvinte preformata, la intensitati diferite) desi sunt investigatii cu totul subiective.
Cand auzul este afectat pe ambele urechi este bine sa se puna aparate auditive pe ambele urechi pentru a echilibra auzul la nivel central si a da stereoauditia. Protezarea doar a unei singure urechi este daunatoare pentru urechea neprotezata al carei nivel de auditie va scadea intr-un ritm mult mai alert decat la urechea protezata.
Gama de aparate auditive astazi este extrem de larga si sofisticata. Exista astazi aparate inteligente care pot fi reglate direct de pacient fie prin telecomanda, fie prin intermediul unui telefon mobil smart. De asemenea au posibilitatea efectuarii unui upgrade direct pe tipul de aparat déjà luat.
Aparatele auditive pot fi intraauriculare sau retroauriculare, alegerea unuia sau altuia fiind in functie de auz, forma CAE, patologia otica asociata,intelegerea vorbirii precum si de manualitatea si varsta pacientului.
Pretul aparatelor auditive variaza foarte mult, cel mai mic fiind in jur de 1000 lei iar altele ajungand si pana la peste 10 000 lei. Alegerea finala apartine pacientului.