Amigdalectomia (tosilectomia): reprezinta scoaterea in totalitate a amigdalelor palatine bolnave. Se adreseaza infectiilor cronice repetate (3-4 episoade de amigdalita/an, cel putin 2 ani la rand), complicatiilor locale de tipul flegmoanelor periamigdaliene, purtatorilor cronici de streptococ, prezentei complicatiilor sistemice (reumatismale, cardiace, renale, neuronale), titrul ASLO crescut mult timp.

In acest caz rolul de aparator imunitar al amigdalei este depasit, devenind un dusman permanent al organismului si atunci acest focar trebuie scos in totalitate.

Amigdalotomia (tonsilotomia): reprezinta micsorarea amigdalelor palatine atunci cand este vorba doar de marimea lor exagerata (ceea ce duce la suferinte respiratorii majore), fara a fi vorba de o infectie cronica sau complicatie sistemica. Tesutul amigdalian restant  are in continuare rolul de a asigura imunitatea organismului dar, in acelasi timp, lasa spatiu oro-faringian suficient pentru a trece aerul.

Diferentierea intre cele doua tipuri de interventie este extrem de clara si distincta.

Amigdala sanatoasa dar marita in volum doar se micsoreaza (tonsilotomie).

Amigdala bolnava sau cu prezenta complicatiilor ei sistemice se scoate in totalitate (tonsilectomie).

Interventia chirurgicala in ambele situatii se efectueaza in anestezie generala, in internare de zi (cateva ore).

Ultima tehnica folosita in domeniul ORL este tehnica coblatiei care folosește o bila de plasma la capătul unei baghete și care provoaca o afectare minima a tesuturilor de dedesubt de  locul unde o folosim.

Avantajele tehnicii cu coblatie:

membranele false sunt aproape inexistenterecuperare rapidadureri foarte mici și suportabileriscurile complicatiilor sunt minime

Avantajul chirurgical al tonsilotomiei  consta in faptul ca este o interventie fara durere, fara sangerare, cu perioada de recuperare minima.

Tonsilectomia (ecxizia in totalitate a amigdalelor palatine) este o interventie dureroasa postoperator 7 – 10 zile. De asemenea, posibilitatea sangerarilor in perioada de vindecare este prezenta. Exista risc de sangerare chiar si la 10-14 zile de la interventie (se citeaza in literatura).

In aceeasi sedinta operatorie se pot scoate si vegetatiile adenoidiene hipertrofiate (polipii) daca este necesar. Și în cazul acestora tehnica de ultima ora este cea a coblatiei.