Posturografia statica este investigatia prin care se incepe evaluarea afectiunilor sistemului vestibular (vertijele). Echipamentul pe care il punem la dispozitia pacientilor nostri este posturograful Sinapsis.

Posturografia statica evalueaza stabilitatea pacientului si a gradului de libertate al miscarilor acestuia in diferite conditii de testare (cu ochii deschisi, cu ochii inchisi, cu platforma mobila sau cu mobilitatea mediului vizual inconjurator).

Prin aceasta investigatie putem obiectiva tulburari de echilibru induse de afectarea sistemului vestibular, scheletal, vizual sau neurologic. Permite , de asemenea, monitorizarea terapeutica a evolutiei simptomelor pacientilor in urma tratamentului prescris.

Afectiunile sistemului vestibular (vertijele) se pot interpreta prin senzatie de ameteala, de pierdere a echilibrului si a directiei de mers, prin aparitia de senzatii rotatorii (atat ale pacientului cat si ale lucrurilor inconjuratoare).

Cauzele acestor dezechilibre sunt multiple si se pot asocia. In cazul asocierii de patologii investigatiile sunt multiple si diverse.

Pregatirea pacientului pentru aceasta investigatie: obligatoriu, cu minim 3 zile inainte, trebuie oprita orice medicatie cu vasodilatatoare cerebrale, sedative, tranchilizante, alcool. Aceasta investigatie nu se poate face cand pacientul este in criza vestibulara.

Vertijul=termen folosit pentru descrierea senzatiei de miscare.Pacientul foloseste pentru descrierea acestei senzatii termenul de ameteala, zapaceala, senzatie de vuiet, de impingere la nivelul capului.

Pacientul ametit este o provocare pentru un medic ORL-ist. Trebuiesc cunostinte multe de vestibulogie si aparatura de specialitate pe masura.

Prevalenta vertijului in rindul populatiei este dificil de stabilit , senzatia de dezechilibru fiind pe primele locuri ca frecventa intre motivele prezentarii la medic.

Tipul de vertij:

 • Central
 • Periferic
 • Sistemic

Bolile cu afectare vestibulara periferica sunt: boala Meniere, neuronita vestibulara, VPPB, fistula perilimfatica, traumatismul,infectia, boala autoimuna a urechii interne.

Cauzele centrale  sunt: insuficienta vertebro-bazilara, scleroza multipla, accidentele vasculare, migrena, vertijul cervical.

Bolile sistemice sunt: hiperglicemia, hiperlipidemia, hipotiroidismul, alergia, efectele secundare ale diferitelor medicamente sau ale consumului de droguri.

In evaluarea pacietului cu vertij, cel mai impotant aspect este o anamneza  minutioasa si interogarea atenta  pentru determinarea cit mai completa a istoricului  bolii, APP si AHC ale pacientului.

Se vor evalua minutios urmatoarele 4 grupe:

 1. Simptomele vestibulare
 2. Simptomele auditive
 3. Simptomele neurologice generale
 4. APP si AHC

1.Simptome vestibulare

Trebuie apreciata:

– durata vertijului

– modul de aparitie

– modul de evolutie in timp

– simptomele asociate (grata, varsaturi, fenomene neuro-vegetative)

– detalierea urmatoarelor episoade

– starea pacientului intre episoade

 1. Simptome auditive

(hipoacuzia, tinnitus, senzatia de plenitudine aurala)

 1. Simptome neurologice

(pierderea starii de constienta, cefaleea, modificari vizuale, motorii sau senzoriale)

 1. APP si AHC

Vom investiga starea medicala generala a pacientului la momentul actual si antecedentele personale patologice.

Patologia acuta virala sau bacteriana poate cauza pierderea echilibrului.

Patologia cronica: diabetul zaharat, disfunctiile tiroidiene, bolile cardiace, tensiunea arteriala pot cauza ameteli.

Alte cauze de dezechilibru pot fi : tratamentele medicamentoase, abuzul de alcool, cafea, consumul de droguri.

Toate din cele enumerate pot afecta SNC,SV periferic,sistemul cardiovascular ceea ce are ca rezultat aparitia dezechilibrului.

Boli frecvente ce determina afectare vestibulara:

 • Boala Meniere
 • Neuronita vestibulara
 • Vertijul Paroxistic Pozitional Benign (VPPB)
 • Fistula perilimfatica
 • Traumtismul
 • Infectia urechii interne
 • Boala autoimuna a urechii interne

Metode de diagnostic:

 • Teste audiologice (audiometria tonala, impedancemetria 3D)
 • Teste vestibulare (posturografia, VHIT)
 • Teste electrofiziologice (BERA, Potentiale evocate)
 • Teste de provocare: Dix-Halpike, Epley